Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Да се създаде училище към ВТУ в базата на Хуманитарна гимназия, предлага академична общност

Да се създаде училище към ВТУ в базата на Хуманитарна гимназия, предлага академична общност

Добавена: 22.07.2013г.

Да се създаде училище към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” в базата на Хуманитарна гимназия, предложиха на извънредно заседание членовете на Академичния съвет на Университета. „То може да е гимназия, но може и да приема ученици още от първи клас. Обучението може да бъде в сферата на хуманитаристиката, чуждоезиковото обучение, изкуствата, компютърните технологии и мениджмънта. Училището може да бъде базово за Великотърновския университет”, поясни ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ. От висшето учебно заведение предлагат да се създаде работна група с участието на представители на Студентския съвет, която да направи план за действие, включително и предложение за финансиране от Европейския социален фонд на проект за създаване на училище от хуманитарен тип. Според академичната общност ХГ „Св. св. Кирил и Методий” може да отвори вратите си през 2014/15 учебна година.
„Спекулира се, че училището ще бъде тотално затворено и ще стане археологически музей. Това не е вярно”, заяви кметът на Общината Даниел Панов. По думите му в сградата със 128 ученици продължава да работи ОУ „Христо Ботев”. Той припомни, че миналата година с разрешение на МОН в ХГ беше оставена маломерна паралелка с 15 ученици. Тази година са приети първоначално 10 момичета и момчета, но после са се отказали. „Директорката е похарчила бюджета си, безсмислено е да се наливат 80 000 лв. за общо 47 ученици, останали в гимназията. Не искам никого да виня, но директорът трябва да има мениджърски способности. Аз предложих да се направи проучване какъв е интересът към специалностите дърворезба, иконопис, стенография, археология – но това не беше направено от преподавателския състав. Истината е, че нашите деца предпочитат да учат в Езиковата и Природо-математическата гимназия, в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, „Емилиян Станев”. Това е проблемът, отбеляза Панов.
Дискусията за съдбата на Хуманитарната гимназия ще се състои на 25 юли, когато ще заседава Великотърновският общински съвет.
 
 
Г аля Бояджиева
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Световна седмица по предприемачество в СОУ „Вела Благоева“
Добавено: 18.11.2014г. 

Периода 17-23 ноември е Световна седмица по предприемачество. В рамките на тази седмица милиони млади хора по света вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие. За седма поредна година Фондация Джуниър Ачийвмънт България е организацията–

Протестна декларация до МОН изпратиха студентите от ВТУ
Добавено: 16.05.2016г. 

Протестна декларация до министъра на образованието и науката Меглена Кунева изпрати Студентският съвет при Великотърновския университет. В нея студентите заявяват своето несъгласие с начина, по който се планира да се разпределят средствата от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” за проект „Студентски стипендии”. „Разбираме желанието на държавата да бъде мениджър в сферата на