Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Месец за профилактика на хипертонията започна в община Велико Търново

Месец за профилактика на хипертонията започна в община Велико Търново

Добавена: 16.05.2012г.


Месец за профилактика на високото кръвно налягане под наслов „Да поставим под контрол кръвното налягане” стартира за четвърти път в рамките на програма СИНДИ в община Велико Търново, обяви днес пред специалисти и журналисти д-р Красимира Петрова от Регионалната здравна инспекция. Според Българската лига по хипертония близо два милиона души у нас страдат от заболяването. Всеки шести с високо кръвно налягане не знае, че е с такъв проблем, а всеки трети от осведомените подценява състоянието си. Тревожен е фактът, че заболяването се подмладява. Статистиката сочи, че пет процента от учениците са с хипертония. Около 40 процента от мъжете в община Велико Търново и всяка пета жена страдат от хипертония. Намаляване на заболеваемостта отчита третото проучване, направено по програма СИНДИ.

Организаторите на тематичния месец предвиждат мащабна информационна кампания за профилактика на заболяването. Част от нея ще е чрез Програма „Глоб@лни библиотеки”. Ще бъдат  разпространени и пет заглавия здравно-образователни материали. Пункт за измерване на кръвното налягане ще работи от 4 до 15 юни  на кооперативния пазар в града от 9 до 12.30 часа. Специалисти ще проверят стойностите и на деветокласниците от 14 великотърновски училища. Сред тях ще бъдат проведени и анкети за  здравословния начин на живот. Специалисти ще посетят селата Пушево и Русаля на 17 и 18 май, за да измерят кръвното на желаещите. Пункт ще бъде разкрит за три дни и във фирма „Мегапорт”. Семинар на тема „Добра медицинска практика при диагностициране на хипертонията” ще се проведе на 30 май със здравни специалисти от училищните кабинети.        
 
Проявите през  месеца за профилактика на хипертонията  осъществяват в партньорство Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Обществената коалиция за здраве, учебни заведения, фирми, Сдружението на общопрактикуващите лекари, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, Благотворително сдружение „Св. Иван Рилски”, ТД „Трапезица 1902” и Младежкият дом във Велико Търново.
 
 
Даниела Лазарова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Търновка спаси с органите си трима души
Добавено: 19.03.2016г. 

56-годишна жена от Велико Търново спаси с органите си трима болни. Пациентката била приета преди броени дни в областната болница в старата столица с тежък инсулт и въпреки усилията на медиците, изпаднала в мозъчна смърт. Близките и взели хуманното решение да дарят органите и за трансплантация. Взети били черен дроб, сърце и бъбреци и изпратени в

Лиценз от Агенцията за ядрено регулиране получи Комплексният онкологичен център във Велико Търново
Добавено: 03.08.2015г. 

Лиценз от Агенцията за ядрено регулиране има от днес Комплексният онкологичен център във Велико Търново. Той бе необходим за стартиращата работа на лъчетерапевтичния център, който бе направен по проект с продължителност 37 месеца.