Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Разбиха наказателна бригада за изнудване и рекет, наета от търновски лихвар. Разкрита е и нова схема за измама

Разбиха наказателна бригада за изнудване и рекет, наета от търновски лихвар. Разкрита е и нова схема за измама

Добавена: 27.04.2012г.


Служители от сектор „Борба с организираната престъпност” неутрализираха наказателна бригада и предотвратиха извършването на тежко криминално престъпление – изнудване и рекет.  Антимафиотите са действали по предварителна информация, при проверката на която е установено, че група от четирима софиянци, придвижваща се с лек автомобил „Рено Меган Сценик”, наети от великотърновски бизнесмен, който подготвя рекет и изнудване на мъж от В. Търново. „Става въпрос за лихварска дейност. Лицата са наети от известен търновски лихвар. Стимулирани са с финансови средства, след което бригадата пристига тук и следвало да си свърши поръчката, т. е. да убеди съответния длъжник да си върне парите”, поясни директорът на ОД на МВ комисар Живко Коцев. По думите на гл. инспектор Мартин Златков, началник на сектор БОП, сплашването е за дължима сума от порядъка на 80 000 лева.  „След сигнал към нас лицата са поставени под наблюдение, фиксирали сме среща, има размяна на пари и е следвало те да уредят отношенията с насилствени действия”, допълни Коцев.  След няколкодневно наблюдение на посочения автомобил, същият е забелязан в сряда на пътя София – В. Търново. Установено е че в автомобила пътуват 20-годишният Т. С., 32-годишният С. М., 24-годишният Е. В. и 36-годишният А. Г., всички криминално проявени за закани за убийство, подкупи, изнудвания, притежание на наркотични вещества, хулиганства и др. Предвид високата степен на обществена опасност на подготвяното тежко криминално престъпление при влизането си във Велико Търново четиримата са задържани от служители  на БОП - В. Търново за срок до 24 часа по ЗМВР. След изтичане на срока лицата са освободени. Не е поискана по-тежка мярка заради предотвратяване на довършването на деянието. В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания. В автомобила и в един от задържаните са намерени и иззети два пистолета и сгъваема палка. Впоследствие е установено, че възложител на поръчката е 52-годишен мъж от старата столица. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.
По разкриването на нова измамна схема работят великотърновски криминалисти, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Вчера в полицейското управление е подаден сигнал от 77-годишен мъж от града, че около 11,30 ч. същия ден в парк „Майка България” две непознати лица са се представили за журналисти от национална телевизия. След като разбрали, че търновецът се занимава с издаване на книги мнимите репортери му предложили да го интервюират. Обяснили му, че ще му направят реклама и от това ще спечели голяма сума пари. За целта възрастният мъж предварително трябвало да плати 1 500 лв. Той повярвал на приказките на двамата и им предал поисканата сума.  „Репортерите” отишли уж да се подготвят за снимките и накарали търновеца да ги изчака в парка. След като в продължение на повече от час никой не се появил потърпевшият разбрал, че е излъган и потърсил съдействие от полицията. По данни на измамения единият извършител е висок, около 170 см., с бяло лице, кестенява коса, с бенка на лявата скула под окото. Другият мъж бил по-нисък, мургав с черна къса коса.
По случая в РУП – В. Търново е започнато досъдебно производство.
 
Снежана Първанова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Братя от Килифарево обвинени за държане на археологически предмети, преди време двамата задигнаха джип и камион
Добавено: 26.02.2014г. 

Двама братя от Килифарево са обвинени за държане на археологически предмети, неидентифицирани и регистрирани по съответния ред, и инструменти, съобщиха от полицията. Работата по случая е започнала още миналата година, когато на 21 юни служители на ОДМВР – В. Търново са извършили полицейска проверка в имот в Килифарево,

Показват 20 снимки на тежки ПТП-та в памет на жертвите на катастрофи. Борим черната статистика с дисциплина и толерантност на пътя
Добавено: 21.11.2011г. 

20 фотографии на тежки пътни инциденти са подредени във фоайето на „Пътен контрол” при Областната дирекция на МВР. Изложбата е част от инициативите на дирекцията по повод Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия - 20 ноември. Снимките са предоставени от великотърновските фотографи Даниел Йорданов и Валентин Русанов.