Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
С изненада започна археологическият сезон в манастира “Св. св. Петър и Павел”

С изненада започна археологическият сезон в манастира “Св. св. Петър и Павел”

Добавена: 01.06.2011г.


С архитектурна изненада започна новият археологически сезон в  манастира “Св. св. Петър и Павел”. В първите часове от проучването работниците попаднаха на големи участъци  калдъръм от плочник в двора. Разкритите квадрати са северо- и югозападно около църквата “Св. св. Петър и Павел”. “Дали те са от ранния манастир от 13 – 14 век, или са късни поправки от 15 – 18 век още ни е трудно да кажем, но факт е, че ще имаме нещо много приятно за експониране”, каза проф. Николай Овчаров. Разкопките ще продължат до края на месец юни и се финансират от община Велико Търново. Изследването на некропола от първия и втория период на манастира ще бъде основната задача на екипа, ръководен от проф. Овчаров и д-р Хитко Вачев. В двора на църквата “Св. Иван Рилски” това лято няма да се работи, тъй като се очаква  приключването на търговете  по проекта, съгласно който обектът ще бъде социализиран в Асеновия квартал.
Манастирът “Св.св. Петър и Павел” и Арбанаси да се превърнат в групов паметник на ЮНЕСКО ще бъде основната кауза на проф. Николай Овчаров и д-р Хитко Вачев в борбата за приза “Велико Търново европейска столица на културата през 2019 г.” В старата столица проф. Овчаров съобщи, че през октомври Орденът на тамплиерите ще направи официално предложение на Светия синод за канонизиране на български светци, загинали за Христовата вяра в края на 14 век. Сред тях са и 110-те боляри, избити в двора на църквата “Св. св. Петър и Павел”.
 

                                                      

Галя Бояджиева

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Започна приемът в новата детска градина “Слънчев дом”
Добавено: 24.10.2011г. 

Със заповед на кмета на общината д-р Румен Рашев от днес започва прием на заявления за новоразкритите групи в детска градина “Слънчев дом” във Велико Търново. Заявления родителите могат да подават в детска градина “Райна Княгиня” в квартал “Колю Фичето”.

Ганчо Карабаджаков представи кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата в Бергамо
Добавено: 22.07.2013г. 

Заместник - кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков участва в международна конференция, организирана в град Бергамо Италия. По покана на домакините заместник - кметът на Старата столица имаше възможността да представи кандидатурата на града за Европейска столица на културата. В конференцията в Бергамо са взели участие всички български градове - кандидати, с изключение на Варна.