Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Всеки втори пациент с риск от хипертония, алармират специалистите

Всеки втори пациент с риск от хипертония, алармират специалистите

Добавена: 18.05.2017г.

Близо 20 желаещи прегледаха безплатно специалисти в кардиологичната клиника във Велико Търново. Повод за това бе Световният ден за борба с хипертонията – 17 май. „Артериалната хипертония е един сериозен проблем, който води до много усложнения при неадекватно лекуване или при липса на терапия. Той е предпоставка за развиване на инфаркт и инсулт, които са инвалидизиращи заболявания със социални и икономически загуби на по-късен етап”, коментира д-р Йорданка Томова – медицински директор на специализираната кардиологична болница  във Велико Търново.   
       Посетилите кабинета са попълнили и анкета с въпроси за състоянието на кръвното си налягане, имат ли диабет, фамилна обремененост със сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол, подложени ли са на стрес, пушат ли. Положителните отговори на повече от два въпроса илюстрират увеличаване на риска от хипертония. „Повишени стойности на артериалното налягане се хващат във все по-ранна възраст. Работим активно и с педиатрите, защото е важен обхватът и в тоя период. Хората стават все по-информирани и ни търсят по-рано при сърдечно-съдови оплаквания”, коментира още д-р Томова. Тя припомни, че в кардиологичната клиника във Велико Търново работи и кабинет „Отворени врати”. В него водещи специалисти преглеждат безплатно пациенти от 10 до 12 часа след предварително записване.
 
  Даниела Лазарова
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Ден на отворени врати в Отделението по кардиология
Добавено: 09.03.2016г. 

МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” организира Ден на отворените врати в Отделение по кардиология на 10-ти март /четвъртък/ 2016 г, от 11:00 ч. до 12:30 ч. Целта му е да повиши осведомеността на гражданите за възможностите които то предлага в борбата със сърдечно-съдовите заболявания /водещи по смъртност и инвалидизация сред пациентите/, чрез оказване на висококвалифицирана медицинска помощ, работа с

Първата Академия за акушерки ще се проведе във Велико Търново
Добавено: 31.10.2012г. 

Първата у нас Академия за акушерки на тема „ Холистичният подход в акушерството – различният поглед” ще се проведе в събота и неделя във Велико Търново, информират от Алианса на българските акушерки. Участие в семинара са заявили над 150 акушерки от цялата страна.