Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
„Хвърчащата класна стая” на Ерих Кестнер вдъхновява училищно ръководство за учебен кът на открито

„Хвърчащата класна стая” на Ерих Кестнер вдъхновява училищно ръководство за учебен кът на открито

Добавена: 18.05.2017г.

  „Хвърчащата класна стая”. Така е озаглавен проектът на ОУ „Неофит Рилски” в Килифарево, с който спечели финансиране за близо 5000 лева в националната кампания „За чиста околна среда”. „Идеята ни дойде от едноименния роман на Ерих Кестнер. Това е кът за учене на открито, в него ще се провеждат уроци, ще има мобилна учебна дъска”, обясни пред Общинското радио директорът Катя Саралиева.   В пространството ще бъдат обособени още творческа работилница със стативи за рисуване, приключенска и спортна зала с фитнес уреди, люлка и батут. Предвижда се ученици и учители да засадят цветя, храсти и билки. Ще се монтират кошчета за разделно събиране на отпадъците. Дейностите по проекта ще започнат в средата на месец юни с почистване на района, а цялостното оформление на „хвърчащата класна стая” ще приключи за първия учебен ден – 15 септември, уточни Саралиева.
За втори път училището в Килифарево печели проект в националната кампания на Министерството на околната среда и водите. През 2012 г. със средства от инициативата е създаден Кабинет по екология с интерактивна дъска и мултимедиен проектор.
Школото е сред учебните заведения, които кандидатстват за иновативно училище. Подготовката за конкурса е започнала с въвеждането на американско-канадската система за обучение по математика JUMP MATH . „По модела работи един клас. Възприе се много добре от децата, а учителите искат да го приложат и в други класове”, каза Катя Саралиева. В програмата си за иновативно училище ръководството е посочило още въвеждане на факултативно изучаване на краснопис и правопис, което да се преподава не само от учителя по български език. „Трябва да се разбере, че е важно да се пише красиво и вярно по всички предмети”, отбеляза училищният директор.      
Катя Саралиева съобщи, че в конкурса за калиграфия, организиран от ОУ „Неофит Рилски” съвместно с кметство Килифарево, РУО, Община Велико Търново и Великотърновския университет, са  участвали близо 150 деца. Най-добрите ще бъдат обявени на 24 май, а наградите ще се връчат на 1 юни в ритуалната зала на градската управа.
 
 
 
 
Галя Бояджиева

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Преподаватели от ВТУ в проект по програма „Европа за гражданите”
Добавено: 22.02.2012г. 

Седем преподаватели от катедрата по „Нова и най-нова история на България” при Великотърновския университет участват в международен проект на тема „Памет за миналото - за бъдещо отворено общество”. Това съобщи пом.-ректорът на висшето училище доц. Милен Михов. Проектът е едногодишен. Реализира се в партньорство с университети от Унгария, Германия и Румъния.

С караоке вечер започват кампаниите на Градския ученически парламент
Добавено: 20.11.2015г. 

С караоке вечер стартират кампаниите на Градския ученически парламент през учебната 2015/16 година. Денят и мястото на партито са още изненада за младежите, съобщи председателят на организацията Жулиета Войнова. В началото на декември започва благотворителната акция в подкрепа на децата от дома в Ново село. За тях традиционно се събират средства за