Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Търсят най-добрите здравословни рецепти за новия Наръчник за хранене в детските градини

Търсят най-добрите здравословни рецепти за новия Наръчник за хранене в детските градини

Добавена: 16.05.2017г.

  Велико Търново е един от градовете, в който гостува проектът за хранителна революция на световноизвестния английски готвач Джейми Оливър. България се оказва една от 120-те държави, в която се провежда инициативата „ FOOD REVOLUTION DAY” , а датата у нас е 20 май. Две са работилниците, които ще се проведат в старата столица, а за тях ви информирахме миналата седмица: http://radiovelikotarnovo.com/news/21264
Още една новина обаче ни сподели доброволецът Весела Савова – представител на Велико Търново за проекта на кулинара, обявил война на веригите за бързо хранене и безалкохолните напитки. „Благодарение на хранителната революция на Джейми Оливър, започват постъпки за промяна на Наръчника за хранене на децата от 3 до 7-годишна възраст, или т. нар. Рецептурник, по който се приготвя храната в детските градини в България. За първи път ще бъде дадена думата на родители и граждани с конкурс, който дава възможност на всеки желаещ да изпрати рецепти и предложения за здравословни ястия, които да бъдат приложени в детските градини. Крайната дата за участие е 2 юни, като най-добрите рецепти ще бъдат включени в подобрения Рецептурник. Това е възможност за диалог между родители и експерти по хранене. Дава ни се възможност да кажем какво искаме да ядат децата ни”, сподели в интервю за Общинското радио Весела. Тя ще бъде водещ на една от работилниците на 20 май. Кои храни трябва да избягваме, кои храни носят здраве и кои – не, са част от темите, които ще засегне доброволката с посетителите на работилницата, която е предвидена за 11 часа в кв. „Колю Фичето”. Вкусни сурови бонбони, алтернатива на шоколадовите, ще приготви тя пред публиката. „Здравословното хранене не е скъпо и безвкусно, то ни дава енергия, здраве, разнообразие”, категорична е Весела. Мини мъфини с яйце, извара, оризово брашно, сирене и тиквени семки е един от специалитетите на Весела, която често приготвя на детето си. Повече информация за Националния конкурс за здравословна родителска рецепта може да намерите на адрес: http://www.emailmeform.com/builder/form/Ofa47a8ZF4bo8ng9.
Посланиците и доброволците, ангажирани с FOOD REVOLUTION DAY целят да предизвикат дебат на тема здравословно детско хранене. По информация на Световната здравна организация, България е на пето място по затлъстяване при децата в Европа. Ако не бъдат предприети мерки, до 2025 година ще има 253 000 ученици, които ще са с наднормено тегло или със затлъстяване. Данните на Националния център за обществено здраве и анализи също са тревожни – 26-32 % от учениците в страната ни консумират захарни, шоколадови и сладкарски продукти най-малко веднъж дневно, а 34 на сто пият поне една подсладена безалкохолна напитка ежедневно. Да бъде въведен данък върху напитките със съдържание на захар, а приходите от тях да бъдат инвестирани в здравни инициативи и образование в областта на храненето и храните; да бъдат ограничени рекламите на храни, таргетиращи деца; децата да имат реален достъп до здравословна храна в училище и образованието, свързано със  здравословното хранене, да бъде основен приоритет в училищата са част от целите, които си поставя в своята революция Джейми Оливър.
 
Олга Карова

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Електрозахранването на 103 населени места в Североизточна България вече е възстановено
Добавено: 17.01.2016г. 

Електрозахранването на 103 населени места в Североизточна България вече е възстановено. Екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи продължават да работят за отстраняване на пораженията върху електроразпределителната мрежа в следствие на снежната стихия - счупени стълбове, скъсани проводници и повредени изолатори от паднали дървета и клони. Към 15:00

Преподаватели и експерти ще нищят проблемите на националната ни сигурност
Добавено: 18.10.2010г. 

Национална научна конференция с международно участие на тема “Проблеми на националната и международна сигурност на Република България” организира ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” на 22-ри и 23-ти октомври в Европейския информационен център във Велико Търново.