Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Гергана Пенова с номинация в категорията „Герой на децата” на наградите „Златна ябълка” за 2017 година

Гергана Пенова с номинация в категорията „Герой на децата” на наградите „Златна ябълка” за 2017 година

Добавена: 16.05.2017г.

Гергана Пенова - основател и преподавател в ателие „Керамика и изобразително изкуство" в Младежки дом във Велико Търново, е номинирана в категорията „Герой на децата” за 2017 година на Наградите „Златна ябълка”. Инициативата е на Националната мрежа на децата, за да отличи приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние. Наградите „Златна ябълка“ търсят героите на децата – хора, които помагат за налагане на разбирането, че децата имат нужда от специално внимание и подкрепа. Всички номинации се правят за конкретна дейност/инициатива или конкретна практика на номинираните личности и организации. Тази година наградите “Златна ябълка” ще бъдат връчени за седми пореден път.
     Гери основава ателието през 2003 година и оттогава броят на децата, които работят в него, непрекъснато расте. Тази година уменията си развиват повече от 80 деца на възраст между 5 и 18 години. Те създават множество разнообразни произведения – пластики, маски, вази, свещници, чайници, чаши, мозайки, стъклопис, запознават се с различни техники на рисуване, работа с глина и материали на приложното изкуство, а всяка година ателието организира изложби, в които малките творци показват своите произведения. Децата са показвали свои творби в Сърбия, Румъния, Македония, Турция и Германия. Ателието е организатор и на различни инициативи за деца, млади хора и техните родители.
    Освен работата в ателие „Керамика и изобразително изкуство“ в Младежкия дом във Велико Търново, Гергана Пенова провежда занимания с деца от социални институции – Кризисен център в село Балван и Дневен център за деца с увреждания и води групи по керамика и изобразително изкуство в детски градини от старата столица.
 
Даниела Лазарова
 
 
 
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Сю Лин получи инсигниите на Doktor honoris causa на Великотърновския университет
Добавено: 11.06.2013г. 

Сю Лин е новият „Почетен доктор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Инсигниите на Doktor honoris causa бяха връчени от ректора на висшето училище проф. Пламен Легкоступ на официална церемония в 321 аудитория. Решението за присъждане на званието е взето от членовете на Академичния съвет на 22 октомври 2012 година за огромния й принос в развитието на китаистиката и създаването на Институт „Конфуции” във ВТУ.

ПГТ „Д-р Васил Берон” ще участва в международен конкурс по превод
Добавено: 28.10.2014г. 

Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново е сред седемнадесетте училища от България, одобрени да участват в престижния международен конкурс по преводи, организиран от Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия. Конкурсът, в който вземат участие училища от държани-членки на Европейския съюз, ще се проведе на 27 ноември от 10:00 до 12:00