Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Изложба на испанския фотограф Роман Монтесинос представят във Велико Търново

Изложба на испанския фотограф Роман Монтесинос представят във Велико Търново

Добавена: 16.05.2017г.

  Mes Hispanico – Месецът на испаноезичните държави във Велико Търново продължава в сряда 18 май, с откриването на изложбата „Реални нереалности“ на испанския фотограф Роман Монтесинос. Събитието е в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ с начален час 18:00ч.
Колекцията от 34 цветни и черно-бели фотографии на испанския фотограф Роман Монтесинос изненадва зрителя с необичайния си поглед към съвсем обичайни заобикалящи ни обекти и неща от ежедневието. Самият той нарича творбите си „визуални метафори“ и „визуални поеми“.
Фотоизложбата представя необичайни композиции и грабващи образи – една артистична, предизвикателна и провокативна симбиоза между различни предмети и символи, които съчетават хаплива ирония и дълбока социална критика. Авторът ненатрапчиво предлага на зрителите своята специфична и интригуваща форма на изкуство, играейки си с приликите и отликите между различни предмети и правейки находчиви асоциации. Монтесинос нарича своите творби „голи фотографии“, защото сниманите обекти доминират над фона, акцентът е върху концепцията на творбата, вниманието на зрителя не се отвлича от други детайли, а внушенията са завладяващи. Фотографиите предлагат своеобразни игра и диалог между автор и зрител, като същевременно разкриват богатото въображение и фантазия на твореца.
Цялото творчество на фотографа се характеризира с голяма доза чувство за хумор, безпощадна ирония, контрасти и неочаквани връзки между нещата. То е като криво огледало, в което се отразяват ситуации, нагласи, интереси и предпочитания на съвременното общество.
Роман Монтесинос е професор геолог, преподавател по палеонтология в университета в Ла Коруня, Испания. Фотографията му е хоби, което в последните години той развива до професионално ниво. Представя свои творби в общи проекти с други автори, участва в редица конкурси и салони на фотографията. Има над 50 самостоятелни изложби в Испания и Португалия.
Изложбата „Реални нереалности“ е в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ до 31 май и се организира с подкрепата на Дома на хумора и сатирата – Габрово.
Месецът на испаноезичните държави във Велико Търново за поредна година включва събития, посветени на испаноезичната култура и българо-испанските взаимоотношения през месец май във Велико Търново. Организатори на събитието са Институт Сервантес, съвместно със сдружение "VT EVENTS” / "ТАМ" – пространство за култура и социални инициативи и PR агенция „Властелини“. Програмата включва изложби, кино прожекции, музикални събития и тематични лекции в периода 02 до 31 май 2017 г.
Всички събития в рамките на фестивала ще бъдат с вход свободен (с изключение на специалните уъркшопи с уроци по салса с кубински преподаватели)
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Занаятчийски работилници радват малки и големи старостоличани през лятото
Добавено: 23.06.2016г. 

Занаятчийски работилници по дърворезба, иконопис, живопис, керамика, плъстене на вълна и изработване на накити организира Хлебната къща във Велико Търново. Всеки ден (с изключение на неделите) до 5 юли в работилниците могат да се включат всички любопитни старостоличани. Ежедневните събития са разделени на две

Семейни билети на специална цена за суперпродукцията „Атила“
Добавено: 23.03.2015г. 

Семейни билети за двама на специална цена от 12 лева предлага Държавна опера Бургас за суперпродукцита „Атила“, с която ще гостува във Велико Търново на 31 март. Зрелищният спектакъл по Вердиевата творба е от 19,00 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ и се реализира с подкрепата на Община Велико Търново. В ролята на кръвожадния вожд на хуните Атила великотърновската