Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
135 души са се прегледали за СПИН в Търново, няма заразени

135 души са се прегледали за СПИН в Търново, няма заразени

Добавена: 15.05.2017г.135 човека – 78 мъже и 57 жени на възраст от 15 до 87 години, са се прегледали в Кабинета за анонимно консултиране и изследване към РЗИ – Велико Търново от началото на 2017 г. Резултатите на всички са отрицателни, съобщанат от здравната инспекция.
Във връзка с отбелязването на 15 май – Международният ден за съпричастност със заразените от СПИН, РЗИ - Велико Търново, съвместно с Община – Велико Търново и студенти от филиала на Медицински университет – гр. Варна във Велико Търново организираха акция „Клиника на открито“ в парк „Марно поле“, посветена на превенцията на хроничните незаразни болести и СПИН сред гражданите на Велико Търново.
В импровизираният „кабинет“ за безплатно и анонимно консултиране за СПИН се изследваха за носителство на вируса 53 души – 8 мъже и 45 жени от 19 до 60 - годишна възраст. Не бяха открити вирусоносители.
За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от СПИН се отбелязва през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, а в Европа през 1992 г., когато са раздадени повече от 100   000 червени панделки по време на концерт на Фреди Меркюри на стадион „Уембли“ в Лондон във връзка с борбата срещу СПИН.
Всяка година през третата седмица на месец май се реализират различни инициативи, като почит към жертвите на вируса, на съпричастност и подкрепа на тези, които живеят с него.
Стремежът на тези инициативи е повишаване на знанията, относно начините на предпазване от инфектиране с ХИВ и предоставяне на достоверна информация, свързана с тази инфекция. Те са насочени към широката общественост и приоритетно към младите хора по отношение на всички аспекти на заболяването – причинител, лечение, профилактика и грижи и отражението му върху живота на хората.
    

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Велико Търново ще е домакин на национална конференция за превенция на наркоманиите
Добавено: 08.02.2017г. 

Велико Търново ще е домакин на XI Национална конференция на общинските превантивно-информационни центрове по наркомании. В старопрестолния град експерти от цяла България ще обсъдят новостите при методите за противодействие на зависимостта от наркотични вещества, формите на работа с младежи, попадали под въздействието на дрога, както и видовете обучения.

Един случай на СПИН, два на Хепатит Б и три – на сифилис регистрираха през юли в областта
Добавено: 06.08.2014г. 

Един случай на болен от СПИН е регистриран през юли в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Заболелият е от старата столица, като за месеца в кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН са консултирани и изследвани общо 68 лица. Трима от Златарица са регистрирани със сифилис, двама са заболели от