Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Предметът биология и здравно образование е предпочетен за втора матура от абитуриентите във Великотърновско

Предметът биология и здравно образование е предпочетен за втора матура от абитуриентите във Великотърновско

Добавена: 15.05.2017г.

  1854 дванайсетокласници от област Велико Търново са подали заявления за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература. Кандидатите за втората задължителна матура са 1561. Повече от 300 ученици са пожелали оценката им от изпита по професия да се впише като резултат от втория зрелостен изпит.
Новото тази година е, че решаването на тестовете е организирано по модули.  Всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в зависимост от предмета, по който се провежда изпитът, каза началникът на РУО Розалия Личева. Матурите по български език и литература, френски език, немски език, руски език, испански език, италиански език, история и цивилизация и философски цикъл са разделени на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. Изпитите по английски език и география и икономика са също с три модула, но при тях само първият е 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути.
Изпитите по математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия ще се проведат в два модула, като първият е с продължителност 90 минути, а вторият – 150 минути.
След като изтече определеното време за даден модул, съответният лист с отговори ще бъде затворен в плик и зрелостникът няма да има възможност да се връща и да прави поправки по него, обясни Личева.
Предметът биология и здравно образование е най-харесан за втора матура от абитуриентите в региона. 444 са го предпочели. Следват география и икономика /431/, английски език  /344/, философски цикъл – /122/.
12 зрелостници са избрали да се явят на третия държавен изпит, който е по желание. Четирима от тях ще проверяват знанията си по математика, трима по английски език и по един по физика и астрономия и биология и здравно образование. Изпитите се полагат на 29, 30 и 31 май по график на просветното образование.
 
 
 
 
Галя Бояджиева
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Четири училища във Великотърновска община са предложени за средищни
Добавено: 19.07.2016г. 

Четири основни училища да бъдат включени в списъка на средищните, предлагат от общинската администрация. Това са учебните заведения в селата Церова кория, Самоводене и Балван и в град Дебелец. В ОУ „Петко Р. Славейков” в Церова кория се обучават 39 ученици включително от Къпиново, Миндя и Пчелище. ОУ „Христо Смирненски” в Самоводене се посещава от 51 деца, сред които момичета и момчета от Хотница и Русаля.

Рекорден брой участници в международния форум „Стандарти на всекидневието през Средновековието и новото време”
Добавено: 12.05.2014г. 

Над 50 преподаватели, студенти и докторанти от университети в Полша, Турция, Румъния, Франция и България – ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” и СУ „Св. Климент Охридски” участват в десетдневен форум за традициите в кулинарията и в бита през Античността, Средновековието и Възраждането.