Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
За втора година в Ресен стягат Фолклорния фест „С премяна на мегдана”

За втора година в Ресен стягат Фолклорния фест „С премяна на мегдана”

Добавена: 15.05.2017г.За втора поредна година Народно читалище „Народна просвета 1874” и Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак” в партньорство с Кметство Ресен и Общинско кабелно радио гр. Велико Търново организират Фолклорен фестивал „С премяна на мегдана”. Целта е популяризирането на българските хора, народни танци и богатството на българската народна носия. Фолклорният фестивал не е с конкурсен характер. Право на участие имат любители, самодейци и почитатели на българския фолклор от всички възрасти. Не се изисква участниците да са облечени във фолклорни носии.
Събитието ще протече в два етапа – представяне на автентично хоро, характерно за етнографската област на клуба участник и обработен фолклор – хореографска разработка на едно или повече хора от една етнографска област. Ако танцовият колектив не желае да изпълни разработка, то той изпълнява хоро по избор от различна за неговия клуб етнографска област.
Акцент на фестивала ще бъде етно-изложбата, която цели запознаването на зрителите с богатството и разнообразието на българската народна носия. В изложбата могат да участват автентични и стилизирани носии ( мъжка и женска ) , като всеки клуб може да представи само мъжка, само женска или и двете. Допуска се участие на народни носии от всички етнографски области.
След края на концерта ще се проведе хоротека и приятелска вечер „Под звездите в Ресен” с цел   опознаване на участниците, създаване на нови приятелства и обмяна на опит.
Организаторите очакват своите гости и приятели на 17 юни от 17 :30 ч. пред читалището в с.Ресен.
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Изпратиха по-мощен снегорин за почистване на пътя до село Железарци
Добавено: 24.01.2017г. 

Изпратиха по-мощен снегорин за почистване на пътя до село Железарци, съобщиха от областната управа във Велико Търново. Областният управител проф. Пенчо Пенчев провери как е почистена пътната отсечка, свързваща село Железарци в община Стражица с главния път София - Варна.

Съветниците подкрепиха единодушно мерките на администрацията в подготовката за зимния сезон
Добавено: 07.11.2014г. 

Единодушно с 33 гласа „за” търновските съветници гласуваха мерките в подготовката на общината за зимния сезон. Общинският съветник от БСП Стоян Витанов благодари за подробния отчет и подчерта, че е впечатлен от дейността на администрацията. 1300 тона омесени пясък и сол, 150 тона сол, 20 тона противообледителен материал „Айсмелт” има в складовите помещения на снегопочистващата