Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Даниел Панов откри шестия Национален събор на овцевъдите в България

Даниел Панов откри шестия Национален събор на овцевъдите в България

Добавена: 12.05.2017г.

  Под звуците на 101 каба-гайди от Калофер и с атрактивни ритуали на кукери от Банско започна шестият Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир. Тридневният фестивал бе открит от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова и организатора Симеон Караколев. 300 изложители , сред които животновъди, занаятчии, производители на млечни продукти и дистрибутори на селскостопанска техника се представят на събора.
Кметът Даниел Панов оцени голямото събитие като един от символите на българщината, тъй като поставя акцент както върху традициите, обичаите и фолклора, така и върху родното производство на хранителни и млечни продукти. „Нека дадем шанс на нашето, българско производство. Нека туристическият бизнес във всеки един град отдели място за качествените нашенски продукти. Това ще бъде един стимул, едно насърчаване за родните производители”, каза по време на откриването Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново припомни, че със същата цел Националното сдружение на общините и БНТ 2 стартираха новата кампания „Вкусът на България”. Инициативата предвижда в продължение на 12 месеца в градовете с туристически профили да бъдат организирани тематични форуми с участието на туристическия бранш, хранително-вкусовата промишленост и местната власт.
Над 1000 животни са изложени в специално обособени шатри. Музейни експозиции от Националния исторически музей, Котел, Тетевен и Троян показва развитието на овцевъдството в България. 11 колекции на читалища от страната разказват за развитието на занаятите. Конни атракции, демонстрации на ловни соколи, състезания по стригане и доене на овце, изложба на кучета, нестинарско шоу и пресъздаване на бойните умения на прабългарите са сред изненадите за гостите на събора. За поредна година Ути Бъчваров ще готви български гозби по стари рецепти.
Националният събор на овцевъдите е организиран от Асоциацията за развъждане на млечни овци в България, подпомага се от Министерството на земеделието и храните, общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица и др. Съпътстваща проява е фолклорният конкурс „Заблеяло ми агънце”. Сред гостите на откриването бяха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, дипломати и представители на 24 държави, на държавни институции, общини, неправителствени организации и др.
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Даниел Панов: „Чистка в администрацията няма да има. Ганчо Карабаджаков ще е заместник кмет на Общината”
Добавено: 08.11.2011г. 

„Чистка на служители няма да има, но ще има нова структура на администрацията до края на годината, каза кметът Даниел Панов, който тази сутрин бе посрещнат в общината с хляб и сол. Главният секретар Мина Илиева подари от името на всички икона на Света Богородица, която да закриля него и семейството му.

Партиите имат един ден да почистят плакатите, глобата от утре е до 5 000 лв.
Добавено: 14.05.2013г. 

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов напомня на всички политически партии и коалиции, участвали в изборите за 42-ро Народно събрание, че съгласно негова заповед, публикувана на 11 април 2013 г., са длъжни да премахнат поставените от тях агитационни материали. Утре - 15-ти май, е последният ден, в който представителите на партиите и коалициите трябва да почистят плакати, билбордове, винили и стикери, поставени в рамките на предизборната кампания.