Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
ОББ представя НЕ/ПОЗНАТАТА романтика от Златния си фонд във Велико Търново

ОББ представя НЕ/ПОЗНАТАТА романтика от Златния си фонд във Велико Търново

Добавена: 04.05.2017г.

  Велико Търново е осмата спирка на изложбата "НЕ/ПОЗНАТИ" “ от Златния фонд на Колекцията на Обединена българска банка. Градът, вдъхновил редица живописни платна, от които струи неповторима романтика и характерна атмосфера, ще посрещне емблематичн ите за българското изобразително изкуство к артини на ОББ. Творбите ще бъдат представени в  Изложбени зали "Рафаел Михайлов" от 12 до 27 май.  Изложбата е с вход свободен.
Жителите и гостите на Велико Търново ще имат възможността да се насладят на непознатите творби на едни от най-именитите и добре познати български художници. Посетителите на изложбата ще могат да видят красотата на живописния град през очите на родената в Търново талантлива художничка Иваничка Панева . Маслените й платна „Велико Търново зиме“ и „Панорама ІІ“ показват града в неговия светъл колорит и тиха хармония. Признатият у нас и по света живописец Иван Христов пресъздава красотата на Търново и природата край града в своята картина „Пейзаж – Търново“ . Сред акцентите на „НЕ/ПОЗНАТИ“ във Велико Търново е и „Селска идилия“ на Деньо Чоканов, също родом от Търново, рисувана през 30-те години на миналия век.
Освен творбите на класици и съвременници, изложбата включва и експозиция от специално подбрани ценни антикварни предмети от Колекцията на Банката – уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и др. Интересните експонати са своеобразно ехо от историята на банковото дело у нас.
Цялата Колекция на ОББ се състои от 225 творби , разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Всички произведения на изобразителното изкуство и антикварни предмети са били част от интериора на различни клонове на ОББ. Близо пет години са продължили съвместните усилия на служители на Банката, експерти в изкуствознанието и реставратори, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на ОББ в страната.
„НЕ/ПОЗНАТИ“ се реализира по повод 25 години Обединена българска банка. До края на годината 47-те творби от Златния фонд на Колекцията на ОББ ще бъдат представени в още шест големи български града. Проектът затвърждава познатия имидж на Банката на ценител и спонсор на стойностни инициативи, свързани с изкуството и културата у нас.

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Библиотеката отправя предизвикателство към своите читатели
Добавено: 23.09.2014г. 

Регионална народна библиотека „Петко Рачев Славейков” – Велико Търново отправя интересно предизвикателство към своите читатели, чрез страницата си в социалната мрежа Фейсбук, съобщи в интервю за Общинската информационна агенция Магдалина Миланова – служител във великотърновската библиотеката.

24-метрово платно – акцент в изложбата на Александър Модев „Evolutio”
Добавено: 16.01.2013г. 

Един от най-дългите мобилни стенописи в България, който илюстрира еволюцията на изкуствата, науката и природата, монтират в залите „Рафаел Михайлов”. 24-метровият фриз е част от първата самостоятелна изложба на младия художник Александър Модев. Творбата е с височина 1,50 метра и е озаглавена „Еволюционно денонощие”.