Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Четири сигнала са постъпили на „зеления телефон“ и по електронната поща на РИОСВ – Велико Търново през април

Четири сигнала са постъпили на „зеления телефон“ и по електронната поща на РИОСВ – Велико Търново през април

Добавена: 04.05.2017г.

Четири сигнала за замърсявания на води и с отпадъци са постъпили на „зеления телефон“ и по електронната поща на РИОСВ – Велико Търново през април. Извършени са три проверки, издадени са две предписания, съставен е един акт за установено нарушение. Два от сигналите са изпратени на Община Велико Търново за решаване по компетентност, информират от пресцентъра на екоинспекцията.
Проверен е сигнал за наличие на нефтопродукти във водите на Горнооряховското дере, след бензиностанция в Горна Оряховица. При проверката на бензиностанцията се установи, че битовите води от обекта се заустват в градска канализация, а атмосферните води от площадката се отвеждат в дерето чрез тръба. На обекта няма съоръжение за пречистване на атмосферни води, замърсени с калови частици и нефтопродукти. Издадено е предписание на управителя на фирмата, стопанисваща бензиностанцията да изгради система за улавяне на разливи и да не се допуска заустване на замърсени води в дерето. Последваща проверка установи, че системата е изградена. За нейното почистване, както и за други генерирани опасни отпадъци е сключен договор с лицензирана фирма.
Сигнал за незаконно изхвърляне на трупове от домашни животни в землището на Благоево в община Стражица провериха незабавно експертите на РИОСВ. Проверката  на място установи, че сигналът е основателен. На образувано нерегламентирано сметище от торова маса, примесена с битов отпадък в местността „Жевезника“ в землището на село Благоево, са изхвърлени останки на два трупа на телета (кости). Установено е, че са собственост на местен животновъд. Издадено е предписание на кмета на селото за почистване на нерегламентираното сметище. Съставен е акт на собственика на животновъдния обект.
По електронната поща на инспекцията са постъпили два сигнала от граждани за  нерегламентирано изхвърляне на строителни и битови отпадъци - утайки от септични ями, в землището на Беляковец и за незаконно сметище в кв. „Зона Б“, Велико Търново. Сигналите са изпратени за решаване по компетентност до Община Велико Търново, тъй като съгласно Закона за управление на отпадъците кметът контролира дейностите, свързани с образуване, събиране, транспортиране и третиране на битовите и строителните отпадъци, образувани на територията на общината.
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Великотърновка стана вдъхновение на американска бутикова марка
Добавено: 13.02.2014г. 

Българският модел Цвета Калейнска /Tsvetta/, която е от Велико Търново, е вдъхновението за новата колекция на нюйоркския дизайнер Едуард Рот. Това разкри вчера на Фейсбук страницата си собственичката на компанията и главен дизайнер, Наири Берсех : „Tsvetta e истинско вдъхновение: тя е женствена и елегантна, съчетава по изключителен начин духът на успялата и силна жена с нежност.“

Вандали съсипаха детската площадка в кв. „Бузлужда”
Добавено: 23.11.2015г. 

Хулигани потрошиха детската площадка в кв. „Бузлуджа”, алармираха възмутени жители. Вандалските прояви са станали в нощна срещу неделя. Тогава младежи са потрошили масата в беседката, къртили са катерушки и част от оградата, махната е част и от ударопоглъщата настилка. „Нощем на