Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Професия коминочистач – да продължиш завета на един майстор

Професия коминочистач – да продължиш завета на един майстор

Добавена: 04.05.2017г.

  В Международния ден на коминочистача, 4 май, ви срещаме с Делян Ангелов – единственият сертифициран коминочистач в България. 28-годишен е, но има завиден опит в отпушването на комини и общуването с хора. Освен това има диплома на юрист. Наследил упоритостта и желанието да се развива от своя дядо, който е бил майстор фризьор, Делян вече десет години работи тази интересна професия. Едва 18-годишен е, когато вижда обява за търсене на коминочистач в сайт за услуги, и решава, че трябва да се отзове. Взема топуза, направен от дядо му за домашна употреба в с. Паскалевец, и помага на жената, публикувала съобщението.
Млад, енергичен, усмихнат, упорит, зевзек. Много са определенията за Делян. Наскоро името му нашумя с факта, че си търси „баба под наем”. Заради уважението към възрастните и мъдростта, която носят в себе си, Делян решава да продължи завета на своя дядо – да бъдеш трудолюбив и да си лягаш вечер щастлив и удовлетворен, че си бил полезен и че си помогнал на хората. „Професията е много интересна, забавна е, но е и вредна. Докато чистиш комините, вдишваш много сажди. Но важно е това,  което изпитваш, след като помогнеш на хората. Когато отидеш при клиента, той има сериозен проблем. Студено му е, изнервен е, а ти му даваш разрешение на този проблем за около един час. Истината е, че българите не поддържат комините си, а това е опасно. Неведнъж съм виждал самозапалили се комини, заради това, че на са почистени”, сподели в интервю за Общинското радио Делян. Техниката, която използва, е закупена от чужбина, но тъй като  нашенските комини нямат нищо общо с поддържаните си побратими от тези държави, Делян побългарява и подсилва уреда, с който в момента работи.
За професионалния празник на коминочистачите, Делян пожелава „да нямат нито един непочистен комин, да имат много доволни клиенти, да продължават да носят щастие и късмет на хората. И да бъдат добри коминочистачи. Защото ако си добър коминочистач, си добър човек”.
Разговора с Делян чуйте в прикачения звуков файл.
 
Олга Карова
 

Изтегли интервю

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Даниел Панов стана постулант на тамплиерите
Добавено: 22.03.2010г. 

8 постуланти официално ръкоположи в петък вечер на своя церемония във Велико Търново Орденът на тамплиерите у нас. Сред новоприетите постуланти бяха директорът на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов" Даниел Панов и кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Ентусиасти внушиха на великотърновци, че светът има нужда от любов
Добавено: 07.12.2011г. 

Флашмоб на тема „Какво искам да кажа на света” организираха вчера ентусиасти от Велико Търново. Около 30 младежи замръзнаха в различни пози и композиции в МОЛ-а в старата столица, опитвайки се да внушат, че обществото има нужда от обединение и любов. Нестандартното шествие предизвика интереса на случайните минувачи снощи.