Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Демонтират елементи от бракуваната тролейбусна мрежа

Демонтират елементи от бракуваната тролейбусна мрежа

Добавена: 26.04.2017г.Във Велико Търново демонтират елементи и съоръжения от бракуваната тролейбусна мрежа. От края на миналата седмица към днешна дата са премахнати близо 80 конзоли, стрелки и обтегателни въжета. Дейността е възложена от Общината и се извършва по график и след предварително обезопасяване на участъците, в които се работи и регулиране на движението от страна на сектор „Пътна полиция”.
Демонтирани са всички конзоли по улица „Оборище”, както и отделни елементи в района на Съдебната палата. Общият брой на съоръженията, които държаха контактната мрежа, е 455. Стрелките са 17 на брой.
През 1997 година ползването и стопанисването на цялата тролейбусна инфраструктура е отдадено на частна фирма, която става собственик на тролеите. През 2010 година Община Велико Търново си връща стопанисването . Комисия установява и заверява с протокол, че от три токоизправителни станции годна за работа е била само първата, а от ТИС 2 е извършена кражба.
Завареното от Общината лошо състояние на амортизираната тролейбусна инфраструктура и кражбите правят възстановяването й неоправдано висок разход,   предвид развитието на технологиите и навлизането на електрически автобуси, за чието движение не е нужна контактна мрежа. Затова през 2014 година е взето решение за бракуването на мрежата. При проведени няколко търга лева със стартова цена от 723 000 лева не се явиха кандидати. С последващо решение Общинският съвет разрешава демонтажа на мрежата. Свалените елементи от надземната инфраструктура са оценени приблизително на 280 000 лева и са продадени след публичен търг.
Екологичният транспорт във Велико Търново ще бъде възстановен с проект за интегриран градски транспорт по оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020. Една от мерките е внедряването на електрически автобуси. Бяха направени тестове на електробуси с два типа задвижващи системи, които Тестовете се справят добре при нашите условия. Финансирането за реализацията на проекта е гарантирано.

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Курсант Борислав Тодоров бе удостоен с Академичната награда „3-ти март”
Добавено: 03.03.2017г. 

Курсант старшина Борислав Валентинов Тодоров е тазгодишният носител на Академичната награда „3-ти март” на община Велико Търново. Предложението е на Факултетния съвет на НВУ „Васил Левски”. Наградата му бе връчена днес по време на тържественото честване на националния празник от председателя на Велико Търновския

Великотърновци, благодаря ви!!!
Добавено: 23.03.2015г. 

Искрено и сърдечно благодаря на всички институции и съграждани,с които заедно сътворихме един незабравим Празник на Велико Търново. Благодаря на Областна дирекция на полицията, КАТ и противопожарната служба за огромният им принос за опазване на общественият ред и сигурността на гражданите по време на празничната програма.