Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Защо Асеневци избират Димитровден за начало на въстанието?

Защо Асеневци избират Димитровден за начало на въстанието?

Добавена: 26.10.2016г.

 На 26 октомври 1185 година братята боляри Петър и Асен обявяват своето прословуто въстание, което възобновява българската държавност и дава начало на Второто българско царство със столица – славният Търновград. Решението това да се случи навръх Димитров ден е тема, която не спира да разбужда полемика сред историците.  „Всичко е свързано със ситуацията във Византийската империя и в частност – Българските земи през 80-те години на 12-тото столетие”, пояснява доц. Иван Лазаров, преподавател по Средновековна история във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. По негови думи изборът на Св. Димитър за покровител на това въстание до известна степен се оказва чиста случайност. Обстоятелствата той свързва със събитията на Балканите няколко месеца преди въстанието – още през лятото на 1185 година. Доц. Лазаров подчертава, че „тогава Византийската империя е на ръба на колапса, съществуването й е вече под въпрос”. Сицилийски нормани нахлуват от Италия, първоначално - с чисто разбойнически и грабителски намерения – разказва историкът. Не след дълго западните „варвари” забелязват, че никаква имперска армия или флот не им се противопоставя, в следствие на което се одързостяват и в края на август 1185 година обсаждат втория по големина и значение византийски град – Солун. Само за три дни градът е превзет и подложен на „страховито опустошение”. Отбраната на града е било поверено на опълчение от населението и на наемни отряди, сред които имало и много български части.  
 
След падането на града настава „вакханалия”, в която мистериозно изчезва един от най-значимите символи на Солун – чудотворната икона на Св. Димитър, покровител на пристанищния град. Месец и половина по-късно същата тази светиня се появява в Търново. Автентични византийски източници от периода потвърждават историческия факт . Въпреки романтичната легенда, че Св. Димитър се е озовал в сърцето на бъдещото Българско царство по чудотворен начин – истината е, че най-вероятно иконата е била пренесена от българските отряди – защитници на падналата крепост, допълва доц. Лазаров. Не след дълго всички българи започват да вярват, че Св. Димитър и сам Бог са вдигнали своето покровителство от империята и са го пренесли върху българския народ.  „Тази психологическа обработка на населението на столичния Търновград и на българското население изобщо е дело на братята Петър и Асен, за които има предположение, че именно те са били, може би, най-високо поставените „командоси” на българските отряди, взели участие в отбраната на Солун срещу сицилийските нормани” разяснява още доц. Лазаров.
 
В следващите столетия образът на Св. Димитър се превръща в символ на победата на Асеневци над Империята и узаконяването на българската държавност.
 
 
 
Цветелин Илчев

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Инженери, лекари и юристи от старата столица ще покоряват Мон Блан
Добавено: 02.07.2010г. 

Експедиция до връх Мон Блан във Френските Алпи организират от Клуба по пешеходен туризъм към ТД “Трапезица – 1902”. Над 40 туристи са записани до момента за авантюристичното пътуване, което включва посещение на Венеция и Монако. Сред тях има хора с различни професии – лекари, юристи, инженери,

Симеон Дянков и Божидар Димитров хапнаха “При Пешо морския”
Добавено: 19.08.2010г. 

Министърът без портфейл Божидар Димитров днес е във Велико Търново, научи общинската информационна агенция. Димитров е посетил местния филиал на държавния архив