Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Никола Донев – веганът, който обикаля света на стоп и се бори за правата на животните

Никола Донев – веганът, който обикаля света на стоп и се бори за правата на животните

Добавена: 21.10.2016г.

  Нареченият от индийския народ „Велика душа” Махатма Ганди ( 1869-1948) е казал “Величието на една нация, нейният морален прогрес може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните.”   
Водени от етични, здравословни или лични причини, много хора решават да спрат консумацията на месо и млечни продукти. „Вегетарианец” и „веган” стават етикет, който се слага на определена група хора, но отвъд „модата” да си вегетарианец или веган, се крие начин на живот и философия, а не просто диета.
Никола Донев е на 27 години. Пътешественик, стрейт-еджър, веган и активист за правата на животните, който никога не е опитвал кафе, алкохол, цигари или наркотици. Той стана известен с „кървавите” протести, които организира в София. Крайната форма на протест бе приета противоречиво, но целта на своеобразната кланица в центъра на София е а да илюстрира истината и да накара хората да се замислят.
На фона на сериозните проблеми в България и света, протестът на Никола може би изглежда безсмислен, но той се бори за показването на неоспоримата истина.
Първият протест, който Никола организира в София, беше през месец май, а последният – на 16 октомври. Категоричен е, че ще има още много протести. Заедно с негови съмишленици и доброволци от чужбина, отстояват правата на животните. Пакетирани хора като пилета в тарелки, сервирани хора в огромни чинии, хора висящи на чеверме и много изкуствена кръв – това е образът на протеста на Никола.
„Протестите ми са срещу геноцида над животните. Всяка минута в кланиците биват брутално избивани милиони животни и това е един изключително голям проблем, към който трябва да се привлече вниманието на хората. Целта ни е да покажем случващото се с животните в кланиците – агонията, болката, страданието..”, споделя Никола, който не яде месо от 10 години, а от 6 години е веган. За движението Стрейт-едж научава, когато е 11-годишен и решава, че това е философията на живота му –  „Чиста ментална концентрация във всеки един момент”. 
Изборът му да бъде веган е изцяло по етични причини:
„Не искам да участвам в убийството и експлоатацията на животните.”, категоричен е Никола. „Истинските хора се показват във времето. Последователите на тенденции се отказват от една мода и стават последователи на друга.” – така коментира модната тенденция при вегетарианството и веганството.
Според Никола да си веган не е трудно, изисква се само малко воля, за да откажеш нещо, към което си пристрастен. Например казеинът – протеин, който се съдържа във всички млечни продукти, ускорява опиодните мозъчни рецептори, които са свързани с пристрастяването. Затова да спреш да ядеш сирене е много по-трудно отколкото да откажеш месото, въпреки че в много от колбасите също има консерванти с пристрастяващ ефект.
„Хората реагират по различен начин, но както капката дълбае камъка, така и ние постигаме резултатите си. Веганизмът е най-прогресивното и бързо нарастващо движение в историята на човечеството. Може да се направи аналогия с аболиционизма, защото и нашата борба е такава – ние се борим за свободата и правата на животните. Едни са съгласни с нашата борба, други не – същата ситуация е била и при аболиционистите, когато са се борили за правата на робите.”, коментира Никола. А провокаторите, които се опитват да организират контрапротести под надслов „Ние сме хора, ние ядем месо!”, Никола приема с усмивка.
Сформирал е и организация – „Български вегански съюз”, а целта е му е всички вегани в България да заработят заедно за правата на животните.
 „Никога да не се отказвам и да се боря докрай. Колкото и безнадеждна да изглежда една ситуация, винаги има шанс, просто е необходимо време.” Тези мисли водят Никола както при организирането на протестите му за правата на животните, така и в личен план. Никола обикаля света на автостоп. Първото му пътешествие е през 2010г., а извън граница – през 2011г. Тогава целта на пътешествието е Албания. Като най-интересни места, на които е бил, младият пътешественик определя Хърватия, Босна и Херцеговина, Норвегия, Перу, Армения, Нова Зеландия,Камбоджа и Алжир, а следващата му цел е да посети Исландия.
По време на такова пътуване винаги има както забавни, така и опасни ситуации. В Мароканска Сахара Никола попада в оазис и е трябвало да се крие от пустинна буря няколко дни, а запасите му от вода свършили. Дехидратацията е била проблем и в Кавказ, където Никола е минавал по 70 километра с 90-литрова раница на гърба. Спускане на стръмни скали през нощта в Норвегия, студ и силен вятър в Швеция са другите предизвикателства, на които е бил подложен пътешественикът.
Никола споделя, че пътува на автостоп, защото по този начин се учи да оцелява в екстремни ситуации, тества себе си и волята си, опознава хората и техните култури и обогатява личността си. Твърди, че този начин на пътуване развива и стратегическото мислене.
 
 
 
 
Михаела Илиева
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Десетки посрещнаха първоюлския ден на Света гора с Heep
Добавено: 01.07.2010г. 

Десетки студенти и млади хора посрещнаха изгрева на 1 юли пред ректората на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”. Инициатор на проявата “Юлско слънце над ВТУ” бе ректорът на университета проф. Пламен Легкоступ. “В личен план съм преживявал Джулая само в мечтите си, нямал съм възможност да отида на Камен бряг или на Варвара,

Четирима „волни ездачи” по пътя на узото
Добавено: 28.09.2010г. 

Четирима от членовете на мотоклуба „Бед къмпани” пропътуваха на своите „железни коне” 700 км до остров Лесбос по пътя на узото. Пътуването за Петър Стефанов, Стефан Ботев, Румен Стефанов и Тодор Карапачов започва на 11 септември в 7 сутринта на Капъкуле.