Валутни курсове

1 EURO = 1.95583 BGN
1 USD = 1.75742 BGN
1 GBP = 2.29119 BGN
Безплатен скрининг за катаракта и глаукома ще се проведе във Велико Търново

Безплатен скрининг за катаракта и глаукома ще се проведе във Велико Търново

Добавена: 26.09.2016г.Офталмолози от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново се включват в Националната кампания „Право на зрение“. Тя стартира в града в четвъртък, 29 септември т.г, в 18.30 ч. в аулата на болницата. Там ще се проведе информационна беседа за двете най-често срещани очни заболявания сред възрастните хора – катаракта и глаукома. Те са и най-честата причина за слепота в света. Информационната беседа ще бъде последвана от очен скрининг за двете заболявания в следващите дни. Участниците в срещата ще получат талони, с които впоследствие ще бъдат прегледани. Прегледите са за установяване на заболяванията и са предназначени за хора над 55-годишна възраст, които нямат поставена диагноза. Задължително е предварително записване за участие в срещата, тъй като местата са ограничени. Записванията се извършват на единен номер в цялата страна – тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Стартът на кампанията „Право на зрение“ бе даден с пресконференция в София, в която участваха двамата национални консултанти по офталмология – проф. д-р Ива Петкова и проф. д-р Лъчезар Войнов. Те посочиха, че заболяванията се откриват твърде късно – и поради лоша информираност, и поради късно посещение при офталмолог. Затова, за първи път у нас, се организира подобна мащабна кампания, целяща ранно откриване на катаракта и глаукома. Тя се организира от Националната пациентска организация и Институт за здравно образование, с подкрепата на научни офталмологични дружества и специалисти – офталмолози от цялата страна. До края на годината в над 30 града у нас ще има информационни беседи и безплатен скрининг, предназначен за хората над 55-годишна възраст. Националната кампания „Право на зрение“ се провежда от 2011 г. благодарение на специалисти офталмолози от цяла България. Името на Кампанията идва от Глобалната програма за предотвратяване на слепотата на Световната здравна организация (СЗО), наречена „Право на зрение 2020“. Програмата е приета през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии. По данни на СЗО в целия свят има около 37 милиона слепи и 161 милиона души с влошено зрение, като в същото време ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.
 

Коментари (0)

Добави Коментар
Анти бот

Подобни новини

Бъдещи майки с „Щастливи папки” от училището за родители „Нappy Mums” във Велико Търново
Добавено: 02.02.2017г. 

„Щастливи папки” тръгват към бъдещите майки във Велико Търново и други населени места от следващата седмица. Инициативата е на училището за родители „Нappy Mums” в старата столица. „Нарекохме ги щастливи, защото информацията в тях дава насоки на бременните жени за важните неща от този щастлив за тях период.

Министър Москов: Няма да има причина българските граждани да търсят онкологична помощ извън страната
Добавено: 10.09.2015г. 

Няма да има причина българските граждани да търсят технологична-онкологична помощ извън страната. Това коментира пред журналисти днес във Велико Търново здравният министър д-р Петър Москов, след откриването на обновения Комплексен онкологичен център.